פרוצדורת היפוך עובר נועדה כדי לשנות את מצב העובר ברחם האישה ממצג עכוז למצג ראש כדי לאפשר לאישה לעבור לידה רגילה ולמנוע ניתוח קיסרי. פעולת ההיפוך של העובר נמשכת כ-10 דקות בלבד, ואומנם מלווה בהרגשה לא נעימה, אך סיכויי הצלחת ההיפוך גדולים והסיכון נמוך מאוד.
כל מה שחשוב לדעת על היפוך עובר
היפוך עובר היא פרוצדורה לה נזקקות נשים הרות כאשר מיקומו של העובר ברחם אינו תקין. במקרים נדירים עובר מתהפך ברחם משום שאינו יכול לנוע בחופשיות, ועקב כך הוא נע מהמצב הנורמלי שבו הראש מופנה כלפי פתח האגן של האישה, ומתמקם כאשר עכוזו מופנה כלפי הפתח – מה שנחשב לא תקין. במקרים מסוג זה, מומלץ לבצע היפוך עובר.
מהו היפוך עובר? האם ביצוע ההיפוך מסוכן? וכיצד הוא משפיע על הלידה? כל התשובות לשאלות בנושא כאן בהמשך.
מהו היפוך עובר?

היפוך העובר אחרי שבוע 37
היפוך עובר חיצוני זו פעולה הנעשית על ידי גינקולוג, מיילד, או רופא נשים המוסמכים לבצע את ההיפוך, כאשר היא נעשית רק בבית חולים ותחת ניטור צמוד של האישה ההרה. הפרוצדורה מתבצעת תוך היפוך העובר ממצב שבו העכוז של העובר נמצא בכיוון האגן של האישה למצב שבו ראשו נמצא בכיוון פתח האגן. את הפעולה של ההיפוך מבצעים בצורה חיצונית, על בטן האישה והיא אינה נעשית בצורה פנימית או פולשנית, תוך הפעלת לחץ מבוקר ומתון על הבטן של ההריונית.
פעולה זאת אורכת כעשר דקות בממוצע תוך שהכאב של הפעולה אצל האישה הוא אינדיבידואלי ונחשב לפי דיווחים של נשים שעברו את הפרוצדורה ככאב בעוצמות שונות. סטטיסטית, 65% מהיפוכי העוברים שהתבצעו בבתי החולים בארץ הסתיימו בהצלחה.
שאלות נפוצות בנושא היפוך עובר
האם כל הריונית שהעובר שלה הפוך חייבת לעבור את הפרוצדורה של היפוך עובר?
לא. כאשר בדיקת אולטרה סאונד מראה כי התינוק ב”מצג עכוז”, משמע, החלק התחתון של גוף העובר פונה מטה ונמצא מעל אגן האישה, ליולדת ישנן שתי אופציות ללידה שבשתיהן ההריון ימשיך כרגיל. האחת, לידה וגינלית רגילה כאשר הטוסיק של התינוק ייצא קודם, לידה המכונה “לידת עכוז“, והשנייה, לידה באמצעות ניתוח קיסרי.
עד איזה שלב בהריון ניתן לבצע היפוך עובר?
היפוך עובר ניתן לבצע עד השבוע ה-41 להריון, ולכן חשוב לבצע בדיקת אולטרה-סאונד למצג העובר עד שבועות 36 ו-37. עם זאת חשוב לדעת כי לא מומלץ לבצע היפוך עובר לפני שבוע 37. יש לדעת כי היפוך עובר מבצעים כאשר גודל העובר וכמות מי השפיר מאפשרים זאת.
בכל הנוגע לסיכון של היפוך עובר, יש להבין כי אכן פעולה זאת כרוכה בסיכון העובר אך על פי הסטטיסטיקה הסיכון עומד על כ-0.2% בלבד. על מנת להקטין את הסיכון ההיפוך מתבצע רק על ידי רופאים מומחים, בחדר לידה, ללא חומרים מרדימים ומאלחשים. את הפעולה עושים תחת מעקב צמוד תוך ניתור התהליך, כדי לעקוב באדיקות אחר דופק העובר ולוודא שהכל תקין. כאמור, על מנת למנוע סיכונים נוספים, היפוך העובר יתבצע תוך מעקב צמוד, על ידי רופא גינקולוג ומיילדים בעלי ניסיון, וזאת לא לפני שבוע 37 להריון.
מתי לא מומלץ לבצע את הפרוצדורה של היפוך העובר?
לא מומלץ לבצע היפוך כאשר קיים חשש שלא ניתן יהיה ליילד את האישה בלידה וגינלית. במצב של שליית פתח, חשד למצוקת עובר, מיעוט מי שפיר או כשהאישה עברה ניתוחים קיסריים בלידות קודמות, רוב הסיכויים שלא יבוצע היפוך חיצוני של העובר.
בנוסף, היפוך עובר לא יבוצע כאשר ישנם דימומים בהריון, כשהעובר גדול ומפותח יחסית לשבוע בו נמצאת האישה ההרה, בלידה מרובת עוברים (תאומים או יותר), בשבוע לפני שבוע הריון 37, כאשר יש ירידת מים, כשניטור העובר אינו תקין, או מכל סיבה שהגינקולוג או הרופא רואה לנכון.