תופעות נפוצות לאחר לידה

תופעות פיזיולוגיות אצל תינוקות לאחר הלידה

כאשר תינוק חדש נולד, מעבר לכל הלחץ של ההאכלה, ההחתלה, חוסר השינה וההתמודדויות החדשות, יש בשבועות ובחודשים הראשונים לא מעט תופעות פיזיולוגיות אצל תינוקות, אומנם שכיחות לחלוטין, אך כאלה שיכולות להלחיץ קצת (או הרבה) הורים טריים. האמת, אפילו ההורים המנוסים שבינינו ילחצו מחלקן. איך נדע אילו תופעות פשוט חולפות מעצמן ופשוט צריך לחכות שיעברו, ואילו תופעות מחייבות התייחסות מיוחדת?

 

תופעות אצל תינוקות שרק נולדו

הכנו עבורכם רשימה של התופעות השכיחות ביותר, המופיעות אצל תינוקות לאחר הלידה ובחודשים הראשונים לחייהם יחד עם דרכי הטיפול המומלצות.

פריחה וקילופים בעור

קליפות בראש שכיחות בקרב תינוקות. לרוב התינוקות תהיה קליפה דקה של קילופי עור בקרקפת. אין יותר מדי מה לעשות עם המצב הזה, חוץ מלחפוף רגיל את ראש התינוק והקליפה תרד ותיעלם עם הזמן מעצמה. מעבר לכך יש עוד כמה סוגי פריחות שצפויות אצל תינוקות בני יומם:

  • פריחת יילוד חדש. הופעת נקודות אדומות על החזה והפנים. הפריחה הזו לא מסוכנת וחולפת תוך חודש חודשיים.
  • סבוריאה. פריחה שמופיעה באזור הגבות והפנים ומאופיינת בעור יבש כמו קשקשים. סבוריאה חולפת בדרך כלל מעצמה, על מנת לזרז ולהקל על יובש וגירוי העור ניתן להוסיף שמנים לאמבט התינוק ולהקפיד למרוח לתינוק קרם לאחר כל מקלחת. במקרים קיצוניים תינתן משחה רפואית במרשם רופא המכילה קורטיזון.
  • תפרחת חיתולים. אזור החלציים של התינוק רגיש ולח ומכוסה רוב הזמן בחיתול, מה שגורם לא מעט לאדמומיות ותפרחות. חשוב לנקות היטב את איבר המין ואת האזור כולו בכל החלפת חיתול, יש לאוורר ולייבש את האזור ולמרוח שכבה דקה של משחת החתלה או להתיז מעט ספריי החתלה. במקרה של תפרחת חיתולים, יש להיוועץ עם רופא ולמרוח משחה טיפולית בעת הצורך. כמו כן, במידה ואפשר, מומלץ לתת לתינוק להיות כמה שיותר ללא חיתול על מנת לאוורר את האזור.
  • פצעונים ואקזמה. פצעונים אלו מופיעים כתוצאה מתגובת עור התינוק למגע עם חומרים שהוא רגיש אליהם. במידה והתופעה אינה חולפת מעצמה, יש להשתמש במשחות מיוחדות במרשם רופא המכילות קורטיזון.

 

בקע בטבור

תופעות נפוצות לאחר לידה

תופעות נפוצות לאחר לידה

בקע בטבור מופיע אצל כ-5% מהתינוקות. הסיבה לבקע בטבור היא שחלק מהמעי נדחף מתוך הבטן לכיוון הטבור, וברגע שיש סגירה בלתי מושלמת של דופן הבטן הקדמית באזור הטבור נוצר בקע. כתוצאה מכך הטבור של התינוק יהיה נפוח במיוחד. לרוב לא מדובר בתופעה מדאיגה שדורשת התערבות והבקע מתאחה מעצמו. אם הוא יוצא ממקומו כל נגיעה נכונה של ההורה או הרופא תחזיר אותו למקומו. אם לאחר גיל שנתיים וחצי הבקע לא מתאחה, יש צורך בהתערבות כירורגית.

 

בקע במפשעה

גם כאן מדובר בתופעה שמופיעה אצל כ-5% מהתינוקות וכאן לרוב מדובר בבנים. כאשר העובר מתפתח ברחם, האשכים יורדים לשק האשכים דרך תעלת המפשעה. אם תעלה זו לא נסגרה כמו שצריך, כבר לאחר הלידה יהיה ניתן להבחין בבקע במפשעה. אם היא נסגרה חלקית, הבקע עלול להופיע מאוחר יותר. גם בבקע מפשעתי מדובר בחלק מהמעי שגולש לכיוון המפשעה. לכן בחלק מהפעמים יראה הבקע קטן ובחלק מהפעמים גדול ונפוח. לאחר אבחון בקע במפשעה מבצעים תיקון בהליך כירורגי. אם חלילה הבקע נכלא, כלומר אותו חלק של המעי נתקע בשק האשכים, יש לבצע הליך כירורגי באופן מיידי.

 

עלייה בחום הגוף

חום אינו מחלה, אבל הוא כן סימן שהגוף נאבק בזיהום כלשהו. לרוב חום נלווה למחלה כלשהי. בחודשיים הראשונים לחייו של התינוק, כל חום מעל 38 מעלות צלזיוס מחייב הגעה מיידית לבית החולים. את חום התינוק כדאי למדוד במדחום דיגיטלי בישבן. אפשר להשתמש במעט וזלין כדי להקל על החדרת המדחום לפי הטבעת. יש להשתמש במדחום מיוחד לתינוקות שהוא גמיש ונוח, המודד במהירות. יש להחדיר את המדחום בעדינות, לאפס את המדחום לפני כל שימוש ולחטא היטב לאחר כל שימוש.

 

כפי שציינתי בהתחלה, אין מה להילחץ ולרוץ לרופא על כל דבר קטן, אבל כן צריך לעקוב, לבדוק ולהתייעץ על כל דבר חריג.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!