אם אתם מתכננים הריון, יש מספר שלבים שמומלץ לבצע כדי להתכונן להריון, דברים חשובים שצריך לעשות לפני שנכנסים להריון. נכון, לא תמיד מספיקים לעשות את כל מה שמומלץ לעשות לפני תחילת ההריון, מכיוון שיש כאלה שמגלות פתאום שהן בהריון או שנקלטות מהר יותר ממה שהן ציפו, אבל כל עוד אתם בשלבי התכנון אז כדאי ורצוי שתעשו את זה נכון.
הכנה נכונה להריון היא לא פחות חשובה מההריון עצמו ויש לה השפעה רבה על איך יתנהל ההריון. לכן, חשוב להקפיד בכל הריון על הכנה כמו שצריך:
-
להתכונן להריון כמו שצריך
אם החלטתם שאתם מעוניינים להיכנס להריון, הדבר הראשון שעלייך לעשות הוא לקבוע תור לבדיקה אצל רופא הנשים שלך ולעדכן אותו בהחלטה. הרופא יבצע את כל הבדיקות הרלוונטיות וינחה אותך בכל השלבים של הכניסה להריון והבדיקות הראשונות. כמו כן, הוא יסביר לך בפירוט מה מותר ומה אסור מבחינת אוכל, פעילות גופנית והרגלי צריכת אלכוהול וסמים. בנוסף, הרופא יפנה אותך לבדיקות נוספות במידה ויש צורך בכך. חשוב מאוד שתבחרי רופא אחד שילווה אותך לאורך כל התהליך.
- להתחיל ליטול חומצה פולית ובמידת הצורך תוספי תזונה נוספים. חומצה פולית הינה ויטמין שחשוב לכל אישה בגיל הפוריות ליטול, אך הוא בעיקר חשוב בשלושת החודשים לפני הכניסה להריון ובשלושת החודשים הראשונים של ההריון, אם כי רוב הרופאים ממליצים להמשיך ליטול חומצה פולית לאורך כל ההריון. לידיעתך, חומצה פולית עוזרת למנוע מומים עצביים אצל העובר, לכן חשוב לצרוך ויטמין זה במידה ואת מתכננת הריון או ברגע שגילית שאת בהריון.
- ביצוע בדיקות דם, בדיקות חיסונים וגם בדיקות גנטיות. לאחר הבדיקה אצל רופא הנשים, תופני לבדיקות דם ותוכלי לראות אם ישנם חיסונים שאת צריכה להשלים. חשוב מאוד לבדוק אם את מחוסנת נגד מחלות הילדות כגון – חצבת, חזרת, אדמת ואבעבועות רוח. במידה ולא, יש לקבל את החיסון לפני הכניסה להריון, שכן לא תוכלי לקבל אותו במהלך ההריון ומדובר במחלות שיכולות לפגוע בהתפתחות העובר במידה ותידבקי בהן במהלך ההריון. בנוסף לבדיקות הדם הרגילות, יש לבצע בדיקות גנטיות לצורך גילוי מחלות ותסמונות גנטיות במשפחה כדי לבדוק האם אחד או שני בני הזוג נשאים שלהם, ובהתאם לכך לפנות לייעוץ גנטי.
- במידה ואת נוטלת תרופות קבועות, עלייך לוודא שאכן תוכלי להמשיך ליטול אותן במהלך ההריון. ייתכן שיהיה עלייך לשנות מינון, להחליף תרופה או להפסיק ליטול תרופות מסוימות לגמרי. כל תרופה קבועה במהלך ההריון מחייבת אישור של המרכז למידע תרופתי (שירות שניתן ללא תשלום במספר מרכזים בארץ), אשר שולח לך מסמך המפרט אם מותר או אסור ליטול את אותה תרופה בהריון, ובמידה וכן, מהן הסכנות או ההשלכות. חשוב לשמור את האישור וליידע את הרופא ואת האחות בכל בדיקה על כך שאת נוטלת תרופות, וכמובן אם ישנה רגישות לתרופות מסוימות.
- שמירה על משקל ותזונה נכונה. במידה ואת במצב של משקל עודף או תת משקל הדבר יכול להשפיע על הקושי שלך להיכנס להריון וכן להחזיק אותו. אם את מתכננת הריון, קבעי לך תור אצל דיאטנית והחלי לשמור על תזונה נכונה ומתאימה ואם ניתן גם התחילי להתאמן במקביל על מנת להכין את הגוף להריון. משקל תקין ותזונה נכונה לפני ההריון ובמהלכו, יעזרו גם להימנע מסכרת הריונות, סיבוכים שונים בהריון ובעיות לחץ דם.
- טיפולי שיניים. במהלך ההריון לא ניתן לבצע את כל בדיקות השיניים ולא מבצעים טיפולים כירורגיים שאינם הכרחיים. כמו כן, השיניים הרבה יותר רגישות במהלך ההריון ולכן חשוב לפני הכניסה להריון ללכת לבדיקה אצל רופא השיניים על מנת לוודא שאין צורך בביצוע סתימות או טיפולים נוספים וללכת לשיננית לצורך ניקוי שיניים.
- הפסקת עישון וצריכה של אלכוהול. על מנת להגדיל את הסיכויים להיכנס להריון וכן להקטין את הסיכוי למומים ופגמים בעובר, מומלץ להפסיק לעשן ולהפסיק לצרוך אלכוהול לגמרי בתקופה הקודמת להריון ובמהלך ההריון.
הדבר הכי חשוב הוא לא להיות בלחץ ולהמשיך את חיי היום יום באופן רגיל תוך כדי ניסיונות להרות. מומלץ לשמור על אורח חיים כמה שיותר בריא, על מנת שהקליטה להריון תהיה מהירה, ההריון ישמר ויהיה הריון קל ובריא.