תינוק פג באינקובטור

לידת תינוק פג – סיכונים והשלכות

ההגדרה של תינוק פג היא “תינוק שנולד בלידה מוקדמת”, כלומר, לפני שבוע 37 של ההריון. כאשר התינוק נולד טרם הזמן, חלק מהמערכות שלו לא מספיק מפותחות, בעיקר מערכת החיסון, ולכן הוא רגיש יותר למחלות, סיכונים וסיבוכים למיניהם. תינוקות פגים הם בעלי סיכוי גבוה יותר ללקות בעיכוב התפתחותי, בעיות עיכול, בעיות בדרכי הנשימה, בעיות ראייה, שיתוק מוחי ופיגור.

 

הגורמים המעלים את הסיכון ללדת תינוק פג

למרות התקדמות הטכנולוגיה והרחבת הידע בנושא, עדיין לא ידועות רוב הסיבות ללידת פגים. הריון תקין למדי של אישה בריאה לגמרי, יכול להסתיים בלידה מוקדמת גם כשאינה בקבוצת סיכון. עם זאת, ישנם מספר גורמים הידועים כמעלים את הסיכוי והסיכון ללידת תינוק פג:

  1. במידה והאם בעלת היסטוריה של הפלות חוזרות או לידות מוקדמות.
  2. כאשר מדובר בהריון מרובה עוברים.
  3. אישה הסובלת מרעלת הריון, שעלולה להוביל ללידה מוקדמת.
  4. בעיות ומומים ברחם ובצוואר הרחם.
  5. צריכה מוגברת של אלכוהול, סמים, תרופות ועישון לפני ובמהלך ההריון.
  6. נשים היולדות לפני גיל 18 או לאחר גיל 35.

 

מניעת לידת תינוק פג

תינוק פג באינקובטור

תינוק פג באינקובטור

כאשר לידה מתחילה לא ניתן לעצור אותה, אך כאשר אישה מגיעה לחדר הלידה עם חשש לאפשרות ללידה מוקדמת, הצוות הרפואי יעשה ככל שביכולתו לעכב את הלידה ולהכין את מערכות גופו של התינוק להתמודדות עם מה שמצפה לו מחוץ לרחם. האם תידרש להיות במנוחה מוחלטת, בשכיבה בעיקר על הצד, על מנת להפחית את הלחץ על הרחם ועל צוואר הרחם. כמו כן, האישה תקבל נוזלים על מנת למנוע התכווצויות ברחם שיובילו למצב של צירים ואף ללידה מוקדמת. במידה והאישה סובלת מצירים מוקדמים, היא תקבל תרופות שונות להורדת לחץ הדם והרפיית השרירים אשר מטרתן לעזור בהפסקת הצירים .כמו כן, תקבל האישה זריקות להבשלת הריאות של התינוק במידה והוא יוולד מוקדם יותר, על מנת שמערכת הנשימה שלו תהיה כמה שיותר מוכנה לשרוד מחוץ לתנאי הרחם, באוויר העולם.

חשוב לעכב את הלידה כמה שניתן ולהביא את האישה ללדת בשבוע כמה שיותר קרוב לשבוע 37, אם ניתן לעשות זאת. אך במקביל, יש להכין את התנאים לכך שהתינוק עלול להיוולד טרם הזמן.

 

טיפול בתינוק פג

תינוק שנולד לפני שבוע 37 נחשב תינוק פג, ויהיה מאושפז במחלקת פגים ויטופל בהתאם למצבו. לא כל התינוקות שנולדים טרם הזמן יישארו במחלקה לאורך זמן. זה תלוי שבוע ומצב מערכת העיכול והנשימה של התינוק. חלק מהתינוקות יהיו בתוך אינקובטור, המדמה סביבת רחם. בתוך אינקובטור ניתן לווסת את הטמפרטורה, לוודא שהתינוק נמצא בסביבה נקייה וסטרילית לגמרי, כל זאת על מנת למנוע זיהומים שונים וגם לספק חמצן במידה והפג מתקשה לנשום בכוחות עצמו. במקרים בהם המערכות של התינוק עוד לא מפותחות מספיק, הוא ישהה באינקובטור, יקבל חמצן ומזון ישירות לתוך הוריד, תוך כדי מעקב אחר ההתפתחות שלו.

 

סיכויי הישרדות של תינוק פג

לתינוק פג שנולד לפני שבוע 24 סיכויי הישרדות קלושים למדי. בשבוע זה הוא שוקל כחצי קילו ולא בטוח שישרוד, אך בעזרת מעקב צמוד וטיפול באינקובטור יש לו סיכויים כן להתפתח ולגדול. עם זאת, יש לקחת בחשבון שגם אם התינוק ישרוד, ישנן השלכות על ההתפתחות העתידית שלו, שכן הוא יצא לאוויר העולם כאשר רוב המערכות שלו לא מפותחות מספיק או לא מפותחות כלל. אי לכך צפויים לאותו יילוד סיבוכים בעתיד הקרוב ובעתיד הרחוק שאינם תמיד ידועים מראש.

הטיפול בפג הוא לא טיפול בתינוק רגיל, שכן בחלק מהפגים, תלוי בשבוע בו נולדו ובמצב בו נולדו, לא ניתן לגעת או להחזיק כמו תינוקות רגילים וקשה להביט בהם קטנים וחסרי אונים בתוך האינקובטור, ללא כל יכולת לעזור להם. עם זאת, בעזרת השגחה צמודה, טיפול רפואי מסור ואהבת הורים, הפג יכול לשרוד ולהתפתח.

במעקב ההתפתחותי בשנים הראשונות יש לקחת בחשבון את הגיל המתוקן של התינוק, כלומר, כאשר הוא בן חודש הוא בעצם רק הגיע לשלב שהוא היה אמור לצאת מהרחם. כאשר הוא בן חודשיים, הוא בעצם בן חודש מתוקן, כי אמנם הוא נולד לפני חודשיים, אך בשביל ההתפתחות שלו הוא זהה לתינוק בן חודש אחד בלבד. חשוב לעקוב אחר ההתפתחות של תינוק שנולד פג ולזכור שרבים התינוקות שנולדו פגים וגדלו להיות תינוקות בריאים שמתפקדים היטב.

כתיבת תגובה

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!