הריון תקין נמשך 40 שבועות בממוצע, אך ניתן ללדת בבטחה החל משבוע 37, כאשר האישה נמצאת בחודש התשיעי להריון. לידה שמתרחשת לפני שבוע 37 נחשבת ללידה מוקדמת אשר עלולה לגרום לסיבוכים ועיכובים בהתפתחות של התינוק.
מהי לידה מוקדמת?
לא כל לידה המתרחשת לפני שבוע 37 היא לידה מוקדמת שמסכנת את האם ואת העובר, לכן חשוב להבחין ולדייק בגיל ההריון ובסיבה ללידה המוקדמת. לידה מוקדמת מתחלקת באופן הבא:
לידה מוקדמת באופן קיצוני – לידה המתרחשת לפני שבוע 28.
לידה מוקדמת מאוד – לידה שמתרחשת בין שבועות 28-32.
לידה מוקדמת בינוני – לידה שמתרחשת בין שבועות 32-34.
לידה מוקדמת מאוחרת – לידה שמתרחשת בין שבוע 34 לשבוע 36 מלא (כלומר שבוע 36+6).
לידה מוקדמת יזומה וספונטנית

לידה מוקדמת, טרם הזמן
במידה וההריונית או העובר נמצאים במצב שמסכן אותם ולא ניתן להמשיך את ההריון, זה יכול להיות מכל סיבה שהיא, כמו רעלת הריון, שיליית פתח, היפרדות שיליה או מצוקה עוברית, הצוות הרפואי יחליט ליילד את האם בהתאם לשבוע בו היא נמצאת. כך יכול לקרות מצב בו האם תלד בשבוע מוקדם למדי, לידה מוקדמת. ישנם מקרים בהם האם סובלת מצירים מוקדמים המתפתחים ללידה בשבוע מוקדם למדי, או שפתאום היא חווה ירידת מים, ואלה מובילים אותה ללידה מוקדמת טרם הזמן.
גורמים ללידה מוקדמת
ישנם לא מעט גורמים המשפיעים על ההריון וגוררים לידה מוקדמת:
- דלקת או זיהום. אחד הגורמים העיקריים ללידה מוקדמת ספונטנית היא כאשר יש זיהום או דלקת תוך רחמית. ברוב המקרים הדלקת היא ברחם עצמו והיא הגורם ללידה המוקדמת. לרוב, הדלקת מופיעה בשבועות מוקדמים של ההריון.
- התקצרות צוואר הרחם. צוואר רחם שמתקצר טרם הזמן, לפני לידה, מגדיל את הסיכון ללידה מוקדמת. לכן, יש להיות בשמירה בשכיבה או אפילו לבצע תפר צווארי, בהתאם להוראות הרופא.
- הפרעות שונות בכלי הדם שעוברים לשיליה ולרירית הרחם, יכולים להפריע לשיליה להשתרש כמו שצריך במהלך ההריון, לגרום לדימומים במהלכו, כאשר התוצאה לכך תהיה לידה מוקדמת או ירידת מים בשבוע מוקדם יחסית שיוביל ללידה מוקדמת.
- ריבוי מי שפיר או הריונות מרובי עוברים, גורמים ללחץ על הרחם ויכולים לפתח צירים מוקדמים שיובילו להרחבה והגדלה של הרחם ועקב כך ללידה מוקדמת.
- צריכה מופרזת של סמים, אלכוהול או עישון לפני ובמהלך ההריון.
- נשים הסובלות מתת תזונה או תזונה לקויה לפני ובמהלך ההריון נמצאות בקבוצת סיכון של לידה מוקדמת.
- נשים בעלות מומים ברחם או שנקלטו להריון עם התקן תוך רחמי.
סיבוכים עקב לידה מוקדמת
לידה טרם הזמן יכולה לגרום לסיבוכים שונים, גם אצל היולדת וגם אצל היילוד. ככל שהלידה מתקיימת בשבוע מוקדם יחסית, כך הסיכויים שהיילוד ישרוד נמוכים יותר והסיבוכים גדולים יותר. רוב התינוקות שנולדים טרם הזמן סובלים מהפרעות של מצוקה בנשימה, דימומים תוך מוחיים, זיהומים שונים ותמותה בימיהם הראשונים מחוץ לרחם. מי ששורד, סובל לרוב מקושי ועיכובים התפתחותיים ואף שיתוק מוחי או ממחלות שונות. לפני שבוע 24, קטנים מאוד הסיכויים שהיילוד ישרוד והסיכויים לאחר מכן עולים אך עדיין קלושים. הסיכויים של היילוד לשרוד עולים משמעותית בלידה מוקדמת שמתרחשת לאחר שבוע 32, ושיעור הסיבוכים יורד לאחר שבוע זה אך עדיין קיים…
מעבר לסיבוכים המיידים של היילוד, מיד לאחר הלידה וגם לאחר טיפול אינטנסיבי בפגיה ובמעקב, ללידה מוקדמת יכולה להיות השפעה לטווח ארוך ולא כל ההשפעות שלה עוד ידועות לנו. לכן, יש לעקוב אחר תינוק שנולד פג ולוודא שהוא מתפתח כמו שצריך, במקביל יש לקחת בחשבון את השבוע בו נולד ואת הסיבה ללידה המוקדמת.