צהבת ילודים נפוצה מאוד וכ-40% מהתינוקות נולדים איתה. לא מדובר במחלת הצהבת הזיהומית שאנו מכירים וזו אינה מחלה מדבקת. רוב התינוקות שיפתחו צהבת ילודים יראו צהובים במשך כיומיים-שלושה לאחר הלידה, לכן התופעה נקראת צהבת.
מהי צהבת ילודים ומדוע היא נגרמת?

צהבת תינוקות
לתינוקות ישנה כמות גדולה יותר של כדוריות דם מאשר לילדים או למבוגרים, אשר תפקידן להתפרק ולייצר בילירובין, שיוצא מהגוף על ידי פעולת הכבד. לכל אחד יש רמה נמוכה יחסית של בילירובין בדם שעוזרת לכבד לתפקד בצורה יעילה ונכונה. כאשר תינוק רק נולד, הכבד שלו לא מפותח מספיק ואם כדוריות הדם יוצרות כמות גדולה מידי של בילירובין התינוק יראה צהוב יותר. רמה גבוה של בילירובין עלולה לגרום למצב של צהבת. לרוב, מדובר בתופעה שחולפת מכיוון שהתינוק מתפתח והכבר מתפתח בהתאם, ותוך מספר ימים רמת הבילירובין בגוף התינוק יורדת ומתאזנת.
איך מזהים צהבת ילודים?
האינדיקציה הברורה לתופעת צהבת ילודים היא כמובן בכך שעור התינוק יעשה צהוב. הצהבת מתחילה בפנים וכאשר ערכי הבילירובין עולים, היא מתפשטת לכיוון החזה, הבטן וגם לגפיים. אפילו עיני התינוק תיראנה צהובות. אצל תינוקות כהים יש קושי לגלות צהבת, לכן הרופאים יבדקו את התינוק מתחת לתאורה ברורה ובהירה וכן ייקחו דגימת דם על מנת לבדוק את ערכי הבילירובין בגוף.
תינוקות בעלי סיכוי גבוה יותר לפתח צהבת ילודים:
- אם לאם יש סוג דם O ולתינוק יש סוג דם A או B. בסוגי דם אלה ישנם נוגדנים שעוברים דרך השילייה לדם התינוק וגורמים לפירוק מהיר יותר של כדוריות הדם ועלייה ברמת הבילירובין.
- תינוקות שנולדו לפני שבוע 37 ונחשבים פגים.
- תינוקות שנולדו עם אלרגיה לפול.
- תינוקות שנולדו בלידה מכשירנית.
- אח שני לתינוק שנולד עם צהבת.
האם מדובר במצב מסוכן?
צהבת יילודים היא מצב נפוץ שלרוב חולף מהר. במקרים נדירים למדי, רמה גבוה מדי של בילירובין יכולה לגרום לנזק מוחי. תינוק שנולד עם צהבת יישאר בהשגחה, שכן עליו לאכול יותר וכן יש לבדוק את ערכי הבילירובין בדם שלו באופן קבוע. יש להגיע עם התינוק לביקורת יממה לאחר השחרור מבית החולים. מכיוון שלאחר כשלושה עד חמישה ימים רמת הבילירובין מגיעה לרמה הגבוה ביותר שלה, יש להמשיך לבצע מעקב אצל רופא הילדים לאחר השחרור מבית החולים.
טיפול בצהבת ילודים
אצל חלק מהתינוקות יש צורך בטיפול על ידי פוטותרפיה, אור בעל אורך גל מיוחד אשר תפקידו לפרק את הבילירובין בעור התינוק ולהפרישו מהגוף ללא סכנה לתינוק. משכיבים את התינוק עירום תחת אותה מנורה ומכסים את העיניים בשמיכה מיוחדת שתגן עליו ומבצעים מעקב אחר רמת הבילירובין. כאשר הרמה מספקת, יופסק הטיפול בפוטותרפיה אך יימשך המעקב. ברוב הפעמים הטיפול באור מספק ובמקרים נדירים יש צורך במתן נוגדנים לצהבת.
יש לציין שצהבת ילודים שכיחה יותר אצל תינוקות יונקים, בעיקר בימים הראשונים כשהאם עוד לא ביססה לגמרי את ההנקה. לכן, אם האם בוחרת להניק יש להקפיד לעשות זאת בעזרת יועצת הנקה ובמעקב בימים הראשונים, על מנת לייצר כמות חלב איכותית ולעזור לצהבת לעבור במהרה.