הריון בסיכון - אחרי גיל 35

הריון בסיכון – המדריך המלא להריונית

המושג ‘הריון בסיכון‘ הוא מושג שכדאי שכל אישה בהריון תכיר, למרות שמרבית ההריונות עוברים בשלום, באופן תקין, וללא סיבוכים. הריון בסיכון הוא הריון שעלול להשפיע על בריאות האם והעובר, ולעיתים הינו בעל השלכות על תקינות ההיריון. מה זה הריון בסיכון? מהם הגורמים לו וכיצד הוא עלול לסכן את ההיריון? אנחנו כאן כדי לענות לך על כל השאלות הקשות.

 

מהו הריון בסיכון

הריון בסיכון יכול להתרחש בגלל מספר גורמים, כאלו הקשורים לעבר ההיסטורי הרפואי של האישה, לעבר הגנטי של בן הזוג, לגורמים סביבתיים, או לגורמים המתפתחים במהלך ההיריון – וזאת מבלי שהאישה תהיה מודעת להם מראש. הריון בסיכון עלול להיגרם עקב מחלות שונות שמלוות את ההריונית כגון סכרת נעורים, מחלות לב, עבר של הפלות, זיהומים למיניהם, רעלת הריון שמתפתחת במהלך הריון או סכרת הריון. לרוב, הריון בסיכון עלול להתפתח בקרב נשים מעל גיל 35 ואצל נשים מתחת לגיל 18.

 

הסימפטומים של הריון בסיכון

הריון בסיכון - אחרי גיל 35

הריון בסיכון – אחרי גיל 35

ישנם מספר סימנים שעלולים להצביע כי נשקפת סכנה להריון, את חלקם ניתן לאבחן לבד כאשר ישנן הפרשות וגינליות המלוות בדימום, התנפחות של אצבעות כף היד ושל חלקי הפנים, דליפות נוזלים והגברה של ההפרשות הווגינליות הרגילות, החמרה בהקאות השגרתיות המלוות את ההיריון, שינויים חזקים בתנועות העובר, צמרמורות וחום, כאב במתן שתן ותחושה של שלפוחית רגיזה, כאבי ראש, טשטוש ראיה או דיכאון כרוני.

 

אילו סיכונים ישנם לנשים שחוות הריון בסיכון, וכיצד מטפלים בהם?

רעלת הריון – אחד הסיכונים הנפוצים שפוקדים נשים הרות החל מהשבוע ה-20 להריונן הוא רעלת הריון. הרעלת מאופיינת בלחץ דם גבוה והיא נפוצה אצל נשים שחוות הריון בסיכון. נשים שתופיע אצלן רעלת הריון הן נשים שבדרך כלל במשפחתן קיימת היסטוריה של רעלת הריון, נשים שסובלת ממשקל עודף, או נשים הסובלות ממחלות כלייתיות או יתר לחץ דם. הסיכונים של רעלת הריון בכל הנוגע לבריאות האם והעובר הם: פגיעה בתפקוד כלי הדם, פגיעה בזרימת הדם והשיליה, ופגיעה בגדילת העובר והתפתחותו. רעלת הריון מפריעה לתפקודי כבד האישה, גורמת להתכווצויות ומסכנת את חיי האישה ההרה.

כיצד מטפלים ברעלת הריון?

על מנת לטפל ברעלת הריון יש לבצע מעקב אחר ההיריון, שמירת הריון, טיפול צמוד באישה ובמקרים שונים גם אשפוז. אם ישנו צורך, לעיתים תבוצע גם לידה מוקדמת.

 

סכרת הריון – סכרת הריון היא תופעה שפוגעת ביכולת של הגוף להפוך את הסוכר שנמצא בו לאנרגיה. הפגיעה גורמת לסוכרים שבדם להישאר בגוף, ולא להיספג בתאים, בכך רמת הסוכר בדם עולה וגורמת לנשים ההרות להגיע למצב המסכן את ההריון והעובר. סכרת מסוג זה מהווה סכנה לעובר בכך שהיא מעלה את רמת הסוכר בגופו הקטן, וגורמת לגדילת גופו מעבר לממדים הרצויים. העובר, שגדל מידי בעקבות הסוכרת, גורר לעיתים צורך בניתוח קיסרי. מעבר לכך, סכרת הריון עלולה לגרום לקשיי נשימה אצל העובר וקושי בוויסות הסוכר בגופו. במקרים קיצוניים, כאשר לא מטפלים בסוכרת הריון כמו שצריך, היא עלולה לפגוע בעובר ואף להוביל למותו.

כיצד מטפלים בסכרת הריון?

כדי לטפל בסכרת הריון, חשוב לבצע בדיקת סוכר בשלב מוקדם של ההיריון. הבדיקה תכלול העמסת סוכר בין שבוע 24 לבין השבוע 28 להריון ובאמצעותה, כאשר תאובחן סוכרת הריונית, ניתן יהיה להתאים טיפול נכון. בנוסף, ניתן לזהות סכרת הריונית אצל נשים בהריון באמצעות סימפטומים ברורים כגון דלקות בנרתיק או בדרכי השתן, הפרשתו וגינליות, פטרייה בנרתיק וריבוי מי שפיר. עוד חשוב לדעת כי מי שבמשפחתה היסטוריה של סכרת הריון, הסיכויים גבוהים יותר שגם היא תלקה בסכרת מסוג זה.

כדי לטפל בסכרת חשוב לבצע מעקב הריון קפדני שיכלול את ניטור העובר והאם. יש לאבחון את הסכרת בשלב כמה שיותר מוקדם של ההריון, ולשמור על דיאטה באמצעות הדרכה של דיאטנית ומעקב במרפאה שמתמחה בסכרת מסוג זה. במקרים שונים ניתן להיעזר בזריקות אינסולין ותרופות שמסייעות להתמודד עם הסכרת.

 

אנמיה – הריון בסיכון עלול לכלול אנמיה, שבזמן הריון נגרמת בשל חוסר בברזל. העדר הברזל נגרם בשל רמת המוגלבין נמוכה בדם. המוגלבין הוא חלבון שעוזר לתאים האדומים שבגוף להעביר חמצן לרקמות העובר ולאם. כאשר ההמוגלבין חסר, נוצרת אנמיה שגוררת אספקה נמוכה של חמצן לרקמות הגוף השונות. את האנמיה מאבחנים על ידי בדיקה דם, והיא נחשבת לתופעה נפוצה בזמן ההיריון.

כיצד מטפלים באנמיה בהריון?

על מנת לטפל באנמיה חשוב ליטול תוסף תזונה המכיל ברזל, אשר קשה לספק בצורה אחרת במהלך ההריון.

 

הריון מרובה עוברים – נשים רבות מגלות שיש להן הריון ובו יותר מעובר אחד. באופן אוטומטי הריון מרובה עוברים הופך להריון בסיכון. במצב של הריון עם תאומים או יותר, למרות שהשמחה כפולה, ההריון יוגדר כהריון בסיכון, וזאת כי כעת הוא נחשב סבוך יותר. הריון מרובה עוברים נחשב הריון בסיכון, כי הוא עלול לגרור לידה מוקדמת, רעלת הריון, היפרדות שלייה, סכרת, ולידת תינוק פג. בנוסף, הריון מרובה עוברים לעיתים רבות יחייב לידה בניתוח קיסרי.

מהו הטיפול הנדרש בהריון מרובה עוברים?

הריון מרובה עוברים דורש בעיקר מעקב צמוד וקפדני על ידי רופא הנשים.

 

זיהומים – נשים רבות בזמן ההיריון רגישות במיוחד לזיהומים. בזמן ההיריון ישנם חיידקים שתוקפים את השתן, כמו חיידק הסטרפטוקוקוס B הידוע גם בשם GBS שנמצא במעיים ובנרתיק, ומחלות וזיהומים כמו CMV, אדמת, צהבת, עגבת ומחלות נוספות שאינן נעימות כלל, לא לאישה ובוודאי שלא לעובר, וזאת כי הן עלולות להדביק גם אותו. על מנת לאבחן את המחלות, חשוב לעבור בדיקות שונות ומעקבים ולטפל בכל בעיה בצורה אישית.

כיצד מטפלים בזיהומים בהריון?

אם נבדקת ונמצאת נשאית של חיידקים מסוימים, חשוב לטפל בכל חיידק באנטיביוטיקה באופן פרטני, גם בזמן ההיריון וגם במהלך הלידה.

 

חשוב להעניק טיפול נכון ואבחנה בכל מהלך ההיריון ולהסתייע ברופא בכל אחד מסיכוני ההיריון שמנינו כאן. אין האמור לעיל מחליף כל ייעוץ רפואי. במידה והינך סובלת מאחד או יותר מהתסמינים של הריון בסיכון, יש לפנות לרופא המטפל בהקדם. רק בריאות!

נוני מתחדש ואתם מרוויחים!